development · 8 jaar geleden

Thema binnenvaart Wereldhavendagen: “Smart choice!”

Stap aan boord in de wereld van de binnenvaart op de Westerkade. Dit jaar vind je er binnenvaartschepen met een eigen B&B, schepen met een ‘heerlijk helder’ verhaal en zelfs virtuele schepen.

Tijdens de Wereldhavendagen zal aandacht worden besteed aan het duurzame karakter van de binnenvaart. Zo kun je op vrijdag een bezoek brengen aan het containerschip Martinique. Uitgerust met een katalysator voorkomt dit schip de ontwikkeling van zure regen.

Zaterdag en zondag kun je bovendien komen kijken hoe de binnenvaart jaarlijks 2,5 miljard flesjes bier filevrij vanuit Alphen aan den Rijn naar Rotterdam en Antwerpen vervoert. Een duurzaam traject uitgevoerd door innovatieve schepen, dat veel vrachtwagens van de weg haalt.

Tip: is het te druk aan boord van de schepen? Neem dan in de binnenvaartstand op de kade een virtuele augmented reality tour!

Programma vrijdag

De Martinique meet 110 meter lang x 11.45 meter breed en kan 3080 ton laden of 104 containers vervoeren. Het schip vaart vanuit de Combi Terminal Twente in Hengelo en vervoert containers van en naar Rotterdam. Onlangs is op de Martinique een katalysator achter de Caterpillar motor ingebouwd. In een katalysator worden rookgassen van stikstofoxiden ontdaan. Door deze techniek vermindert de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) met 85 tot 90 procent! En dat voorkomt zure regen.

Wil je een keer meevaren met de Martinique? Dat kan. Via www.binnenvaartcruises.nl boek je een eigen woning aan boord van het schip en kun je als gast meevaren.

Programma op zaterdag en zondag

Op zaterdag 3 en zondag 4 september ligt het containerbinnenvaartschip For-Ever aan de Westerkade. De For-Ever vervoert in opdracht van NedCargo Multimodal Heineken-exportbier van de fabriek in Zoeterwoude via het Alpherium in Alphen aan de Rijn naar de Rotterdamse en Antwerpse haven. Op jaarbasis vinden zo 2,5 miljard flesjes bier filevrij hun weg naar afnemers over de hele wereld.

De For-Ever heeft een afmeting van 90 x 10,50 meter. Door een uitgekiende indeling kan de For-Ever maar liefst 52 containers kwijt in plaats van de gebruikelijke 36 containers. Met andere woorden, de For-Ever houdt daardoor elke keer 52 vrachtwagens van de weg. Onder de extra brede gangboorden (1,45 meter) kan de For-Ever 1.000 ton ballast meenemen. Handig, want waar andere schepen moeten wachten voor de spoorbrug bij Gouda vaart de For-Ever met ballast probleemloos onder de 7 meter lage brug door. De unieke kenmerken van het schip maken het mogelijk dat de capaciteit van een containerschip met een dergelijke afmeting maar liefst met 40 procent verhoogd is.

Maar het kan nog slimmer. NedCargo International, moederbedrijf van binnenvaartterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn, laat dit jaar een nieuw containerschip bouwen dat door het ontwerp en innovatieve technologie een kwart minder brandstof verbruikt. Meer informatie hierover lees je op www.nedcargo.com. Genoeg redenen dus om onze stand te bezoeken aan de Westerkade en je te laten informeren over dit nieuwe schip en andere slimme technische oplossingen die de binnenvaart trendsetter gaan maken op het gebied van duurzaam vervoer per binnenvaart!

Het Bureau Voorlichting Binnenvaart en het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart vertellen graag over deze duurzame ontwikkelingen. In de stand zijn posters van binnenvaartschepen verkrijgbaar die met een smartphone ook in 3D kunnen worden bekeken. Zo kun je bijvoorbeeld een virtuele tour maken door de stuurhut.